Tags

, ,


Is it me or does this Kitchen have a “plastic look” – almost like a finished basement or an office space?

Designed for a busy family of four, this new kitchen is stage one of a contemporary replica Queens lander home remodeling project.

Project description by Sublime Architectural Interiors:

“Upon visiting with the clients it was very clear to see that they needed more bench space, more storage and a better flow than their current kitchen provided. It was a typical closed in “U” shaped space with a small meals area. Not an inch of bench could be seen.

With the clients wanting to embark on the full renovation and modernisation of their home, they had decided to tackle the kitchen first. As in most homes, the kitchen is the hub of the home and for this family that is certainly what the kitchen represents. They start their day together watching Sunrise, eating breakfast and planning their day. Then with lunches packed it is out the door. Through the day Mum is looking online at the latest recipes or ordering groceries with the family regrouping around the kitchen to watch the nightly news over dinner.

Stage two of their planned renovations includes the enclosure of the adjoining patio to become the dining and family room so this gave licence to merging the existing kitchen and meals into one space that would provide a new space that was free from clutter, create a flow and balance in their daily lives.

Every family needs an effective space in the hub of the home as it creates harmony and can help them operate more efficiently as a family. In this design I have made moving between tasks effortless. From the conception of what will be served for dinner, which is researched via the designated cookbook storage or via the Smart TV, to selecting the ingredients from the pantry, preparation on the island, cooking then delivery. The flow created in this design is simple yet effective.

This tech savvy family needed to incorporate their Smart Television into the design. They use their iPhones to drive the TV and use it to find the latest recipes, watch morning or afternoon television, share photographs from their day and catch on current affairs. The television needed to be in a position that could be easily seen from all areas of the kitchen but not the main feature of the space. So embedding it in the end wall made it visible yet invisible to those entering the kitchen.

Even though this is the home of a young family, the seamless caesarstone clad island provides an element of sophistication to space. It provides a strong core to the design and helps encourage flow and simplicity to the user of the space and throughout the space.

The granite table top featured at the end of the island was selected by the clients and provides an informal zone for the family to dine and catch up. The top is supported by one mirror finished square post. This mirrored finish gives the illusion that the top is “floating” and keeps the space light and free-flowing. The chairs, I selected to compliment this built-in table, also aid in this illusion and do not detract from the lighting under the top and the beauty of the granite.

The credenza was included to provide the family with additional storage for items used in the serving of foods and other ancillary items. To help tie this furniture piece into the kitchen, I decided to use the front to encourage the color, Dulux Porpoise Place, to integration fully in the space. So I designed a graphic that would incorporate this color yet not be too strong that it would burden the space. This graphic was digitally printed onto the frameless glass doors, this design was carefully created and placed to not be interrupted by the finger pull detail required to open the doors.

For easy access to utensils, cutlery and other kitchen items Blum stainless steel soft close drawers and aventos lift system doors to overhead cupboards were used throughout the space. This feature brings the kitchen to the user and helps create strong horizontal lines. The clients had a requirement of using their existing microwave, so an aventos lift system door was used to conceal this appliance from view but to give maximum access.

We relocated the plumbing to enable the sink to be moved to its new location in the island and additional power supplies to the island bench were brought through conduct lines that were laid in newly created trenches into the concrete slab.

The new galley style design allows for the future inclusion of a newly created dining and family living space. These additional spaces will be completed in stage two of the renovation so I needed to envisage how they were going to use and the ability of the kitchen to service these areas. The kitchen can be accessed from several directions, and will merge seamlessly with its adjoining spaces.

With the only window to the new space facing south getting natural light was another important function to fulfill in the design. With the back of the kitchen facing east it was important to capture the morning sun for as long as possible. There was a small existing window, awkwardly placed in the back wall of the existing space, so after consultation with an engineer the window was re-positioned and increased in size to provide a portal to the natural light provided by the sun streaming in the morning. The sun from this direction now floods the kitchen with natural light at a much-needed time in the morning.

Environmentally friendly Lighting has been applied extensively throughout the design. It all starts with the LED cool white strip and downlights run above the overhead cupboards through the kitchen and pantry and under the inbuilt dining table.

Extensive LED downlights are used throughout the kitchen to create adequate task lighting. I sourced the pendant light hanging over the island bench. The light was used as it provided both upward accent light and downward task light to the island bench.

Having access to good cross flow of air was another important inclusion that the clients wanted for their new kitchen. Using ceiling fans in a kitchen space can often overpower a space. However, I decided to use retractable bladed fans that were also very stylish lights. These lights compliment the pendant light and provide a simple, uncluttered solution to fans in a kitchen.

Like any renovation, transforming the space is always a given, however creating a place that a busy family can rely on as the point where they all come together and participate in each other lives is the end goal every designer dreams of. This project provides these opportunities for this family in spades. They now have a space that is sophisticated, uncluttered and suited to how they enjoy their time together.”

In all fairness, “There are some Interesting Details”   … and the before pictures do show an improvement.

The Kitchen before

The Kitchen before

Posted in HomeDSGN

Advertisements